Leuvense Prof zweert bij Stevia als Zoetmiddel

Nauwelijks calorieën en gezondheidseffect Stevia

Zoetstoffen uit de steviaplant bevatten nauwelijks calorieën en hebben gunstige gezondheidseffecten. Dat stelt professor Jan Geuns in zijn jongste boek. Toch raakt het goedje in Europa niet goedgekeurd.

Professor Jan Geuns van de KU Leuven is al meer dan twintig jaar bezig met onderzoek naar de zoete steviaplant. Eindelijk kan hij zijn boek Stevia and steviolglycosides voorstellen.
‘Vroeger werd ik vaak voor gek verklaard door mijn omgeving. Nu moeten de meesten daarop terugkomen. Ik kan er toch ook niet aan doen dat dit plantje zoveel goede eigenschappen heeft , stelt Jan Geuns.

De goede eigenschappen zijn veelbelovend: ‘Steviablaadjes zijn 20 tot 30 keer zoeter dan suiker, maar bevatten heel weinig calorieën. Bovendien verlaagt het de bloeddruk zonder negatieve bijwerkingen, en kan het de bloedsuikerspiegel terugdringen bij personen met diabetes. Bij onderzoek op muizen bleek het ook aderverkalking tegen te gaan.'

‘De suikerindustrie zou concurrentie kunnen vrezen. Ze weten ook dat het zo niet kan blijven duren. We eten ons gewoon dood aan suiker. Het zit overal in, en dat is nergens voor nodig. Heel veel ziektes zijn te wijten aan slechte voeding, zoals een teveel aan suiker', zegt Jan Geuns. In de suikerfabriek van Tienen zijn ze bij deze gewaarschuwd. Maar eerst moet Stevia nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Daar wringt het schoentje.

Beluister een reportage met Jan Geuns

Tegenwerking Stevia door grote voedsellobby's

Ondanks de nadelen van suiker en de voordelen van Stevia, weigerde Europa in 2000 Stevia toe te laten. ‘De wetgeving over nieuwe voedingsmiddelen baseert zich op negatieve bewijsvoering. Dat is wetenschappelijk gezien onmogelijk. Vergelijk het met Irak. Zij konden ook niet bewijzen dat ze geen kernwapens hadden. Je kan alleen maar iets bewijzen als het er wel is.'

‘In landen als Amerika gebruiken ze andere principes. Daar wordt iets verboden als er negatieve effecten kunnen worden verwacht Stevia mag er dus als voedselsupplement worden gebruikt. Ook in landen als Brazilië, Paraguay en Japan is Stevia al jaren ingeburgerd.'

Bovendien denkt Jan Geuns dat de grote voedsellobby's de invoer van het plantje tegenhouden: ‘Het onderzoek zit geblokkeerd omdat de voedsellobby's niet willen zeggen wat ze onderzocht willen zien. ‘ Normaal gezien had er eind vorige maand een nieuwe beslissing moeten vallen over de invoer van Stevia. Jan Geuns wacht er vol spanning op: ‘Als het plantje nu weer niet wordt goedgekeurd, trek ik de straat op en begin ik een steviarevolutie in Europa.'

Bron : De standaard.

Stevia medisch belangrijk ?

Jan Geuns met Stevia plant

Jan Geuns met Steviaplant

Jan Geuns is een groot voorstander om het product toe te laten.
Volgens hem immers is Stevia als zoetmiddel een zeer geschikte suikervervanger ...
De lage doses hebben alleen maar zoetende eigenschappen zonder farmacologische eigenschappen en zijn ook voor diabetici en zwaarlijvige personen volstrekt veilig.

Toegediend in hoge doses is er sprake van gunstige farmacologische effecten. Zo verlaagt het de bloeddruk bij personen met hypertensie en de bloedsuikerspiegel bij personen met diabetes type 2. Het verhoogt ook de insulinegevoeligheid, remt huidkankers af en voorkomt aderverkalking.

Bovendien zijn geen nevenwerkingen van Stevia bekend, aldus Geuns.